Hlavní navigace

CFO pod lupou: Pavel Elis, Pražská energetika

6. 5. 2024

Sdílet

 Autor: PRE, publikováno se svolením
Vážení čtenáři, jako dalšího v projektu CFO pod lupou představujeme Pavla Elise, předsedu představenstva a generálního ředitele společnosti Pražská energetika.

Pane Elisi, jaká je vaše role v organizaci a jaké jsou vaše hlavní zodpovědnosti?

V Pražské energetice (PRE) zastávám pozici generálního ředitele. V rámci představenstva jsem pověřený obchodním vedením s odpovědností za oblast financí, HR, ICT. V rámci odpovědnosti za finanční plánování a strategii zajišťujeme společně s kolegy efektivní podporu dosažení obchodních cílů společnosti, finanční stabilitu a zdraví celé skupiny PRE.

Pavel Elis

Předseda představenstva a generální ředitel akciové společnosti Pražská energetika. Ve funkci je od roku 2010. Předtím ve společnosti zastával pozici obchodního ředitele. V roce 2021 obdržel titul Finanční ředitel roku od CFO od asociace CFO Club.

Byl pro vás právě proběhlý rok výzvou nebo rokem s negativním dopadem na vaši firmu a jaký největší problém v současnosti vidíte ve vaší práci?

Rok 2023 byl pro PRE plný výzev, které ale neměly – což je nejdůležitější – dopad na naše služby. I v uplynulém roce jsme zůstali spolehlivým partnerem pro naše akcionáře a také spolehlivým dodavatelem elektřiny a plynu pro všechny zákazníky z řad B2B i B2C. Nebyl to jednoduchý rok, tržní ceny elektřiny byly stále značně rozkolísané, byla zavedena regulace konečných cen dodávek elektřiny a plynu, windfall tax, o to víc ale bylo důležité tyto „tlaky“ zvládnout.

Jaké jsou podle vás největší příležitosti a výzvy, které vaše organizace v současnosti má? 

Jsme společnost, která primárně zajišťuje dodávky elektřiny a zemního plynu, ale současně podnikáme i v dalších oblastech: vyrábíme elektřinu z obnovitelných zdrojů, provozujeme distribuční síť, nabízíme kompletní servis energetických zařízení pro domácnosti i firmy, jsme také lídrem v elektromobilitě. Pro nás, jako společnost, která tedy působí ve všech stupních energetického výrobního řetězce, je největší výzvou současnosti adaptace na rychle se měnící ekonomické a regulační prostředí, kdy technologické inovace, digitalizace a automatizace transformují tradiční procesy dodávky a prodeje komodit a služeb. Nové technologie, smartifikace distribuční sítě, decentrální systémy výroby energie, změna pravidel fungování energetického trhu, dekarbonizace přináší nové příležitosti, které je třeba využít.

CFO pod lupou

CFO pod lupou

Autor: Depositphotos

Projekt magazínu CFOworld, který představí finanční ředitele z různých oborů. Cílem projektu je i medializace používaných toků ve vaší společnosti a upozornění na zajímavé trendy a postupy, které mohou být inspirací i pro další společnosti. Detaily najdete na konci textu.

Jaké jsou vaše hlavní strategie pro zvyšování ziskovosti, snižování nákladů?

Pro zvyšování ziskovosti celého koncernu v době rozsáhlé transformace energetiky je důležité efektivní řízení investic do klíčových oblastí podnikání. Především segment městské infrastruktury, který zahrnuje elektroenergetické distribuční sítě, ale také síť veřejné dobíjecí infrastruktury pro elektromobily je kapitálově velmi náročný a vyžaduje značné investice do posílení a digitalizace. Je třeba také říci, že v současnosti se investice do dobíjecí infrastruktury pro elektromobilitu neobejdou bez podpory z veřejných fondů.

Z pohledu udržení ziskovosti je samozřejmě také důležité trvalé úsilí o efektivní vynakládání nákladů. Nové investice přináší změny ve struktuře společnosti, v interních procesech v rámci organizace. Využívání pokročilých technologií a automatizace může zvýšit efektivitu, je však důležité, aby s technologickými změnami byly zároveň odbourány náklady, které souvisí s původními systémy, což ne vždy je automatické.

Umělá inteligence. Je její využití ve vaší firmě přijímáno pozitivně a začínáte ji využívat, negativně a berete ji spíš jako humbuk, nevěříte jí a jste zastáncem zaběhlých principů, nebo raději ještě počkáte, jak se bude tento obor dál vyvíjet, než ji nasadíte?

V Pražské energetice vnímáme umělou inteligenci jako skvělou technologii, která má obrovský potenciál. Její aktivní nasazení u nás v PRE v tuto chvíli testujeme ať už v oblasti financí, zpracování dokladů nebo také v rámci komunikačních kanálů k zákazníkovi. Implementace nových technologií, jako jsou umělá inteligence, blockchain a pokročilá analytika dat vyžaduje nejen investice, ale také reorganizaci stávajících systémů a procesů. Přináší však ohromné příležitosti pro zefektivnění operací a zlepšení finančních výsledků.

Zúčastněte se i vy!

Pokud pracujete ve finančním managementu, jsou otázky dostupné i pro vás a rádi je uveřejníme. Za tím účelem stačí napsat žádost volnou formou a odeslat na adresu: milan.loucky@iinfo.cz. Následně obdržíte návod a otázky. Více o projektu CFO pod lupou naleznete v tomto článku.

Cílem projektu je medializace používaných toků ve vaší společnosti a upozornění na zajímavé trendy a postupy, které mohou být inspirací i pro další společnosti.

Cloud24

Otázky jsou vždy na jedno čtvrtletí shodné pro všechny zájemce a jejich shrnutí bude součástí časopisu CFOworld, který vychází vždy na konci čtvrtletí. Toto shrnutí se pak objeví i na našich stránkách www.cfoworld.cz měsíc po vyjití v tištěné verzi časopisu.

Účast v našem projektu je zdarma, zpoplatněno je jen umístění loga vaší firmy/společnosti za symbolický poplatek, kvůli lepší orientaci čtenářů však umístění loga doporučujeme.

Byl pro vás článek přínosný?