Hlavní navigace

Částečný odklad ručení za DPH

13. 4. 2013

Sdílet

 Autor: © Cmon - Fotolia.com
Koncem minulého týdne vydalo Generální finanční ředitelství informaci, dle níž se odkládá praktická aplikace ručení za odvod DPH vzniklého z titulu úhrady za zdanitelné plnění na bankovní účet dodavatele nezveřejněný v registru plátců (ručení dle § 109 odst. 2 písm. c) zákona o DPH).

Na základě této informace by správci daně neměli vyzývat příjemce zdanitelného plnění k úhradě DPH nezaplacené dodavatelem, pokud ručení vznikne na základě úhrady na nezveřejněný účet dodavatele v období do 30. září 2013.

Důvodem, pro který bylo uplatnění tohoto institutu odloženo, je dle GFŘ zejména poskytnutí dodatečného časového prostoru plátcům pro osvojení si práce s databází, která bude postupně zveřejňována v registru plátců. Správci daně zřejmě také dále ověřují informace určené ke zveřejnění a databáze účtů pravděpodobně není dosud kompletně připravena.

Je nutno upozornit, že ostatní ustanovení o ručení (například týkající se nespolehlivých plátců či platby na zahraniční účet) nejsou touto informací dotčena.

 

 

 

Zdroj: KPMG

Byl pro vás článek přínosný?