Hlavní navigace

Česko-ruská smlouva o sociálním zabezpečení vstoupí v platnost 1. listopadu tohoto roku

18. 9. 2014

Sdílet

 Autor: © laufer - Fotolia.com
Po časově náročném ratifikačním procesu došlo 8. srpna 2014 v Moskvě k výměně ratifikačních listin ke smlouvě mezi Českou republikou a Ruskou federací o sociálním zabezpečení.

Smlouva nahrazuje původní dohodu o sociálním zabezpečení uzavřenou se Sovětským svazem, kterou Česká republikou vypověděla v roce 2008. Smlouva pokrývá oblast sociálního zabezpečení migrujících pracovníků obou států a měla by tak představovat právní ochranu v oblasti sociálního zabezpečení pro tyto zaměstnance. Na oblast zdravotního pojištění se smlouva nevztahuje.

 

Smlouva obsahuje mimo jiné pravidla pro určení příslušnosti migrujících pracovníků k systému sociálního zabezpečení, která mají zabránit dvojím odvodům pojistného ze stejného příjmu v obou státech. Součástí smlouvy jsou i speciální pravidla pro vysílané zaměstnance. Konkrétně čeští zaměstnanci vyslaní pracovně do Ruska zůstávají po dobu prvních 24 měsíců pojištěni v České republice a teprve následně vznikne povinnost odvodů pojistného na sociální zabezpečení v Rusku. Toto pravidlo platí zrcadlově i pro zaměstnance vyslané z Ruska do České republiky.

 

Smlouva rovněž stanovuje podmínky pro výplatu dávek z pojistného (důchody, dávky v nemoci a mateřství, dávky při pracovních úrazech a nemocech z povolání, přídavky na děti). Pro účely výpočtu výše důchodu bude zohledněna doba pojištění v obou státech a důchod bude poměrně přiznán oběma státy. Specificky je také upraveno hodnocení dob pojištění získaných před nabytím platnosti této smlouvy.

 

 

Zdroj: KPMG

Byl pro vás článek přínosný?