Hlavní navigace

CFO pod lupou: Dušan Antoš, Apify

Sdílet

Dušan Antoš, Apify Autor: Apify
Vážení čtenáři, jako další přijal naše pozvání do projektu CFO pod lupou Dušan Antoš, CFO společnosti Apúify.

Pane Antoši, jaká je Vaše současná role v organizaci a jaké jsou Vaše hlavní zodpovědnosti?

Působím jako finanční ředitel ve společnosti Apify, která je světovým lídrem v oblasti web scrapingu a automatizace webových procesů ve velkém měřítku. Apify má sídlo v Praze a poskytuje služby zákazníkům po celém světě, od freelancerů po společnosti z žebříčku Fortune 500. Jsem zodpovědný za strategické finance a operace, včetně reportingu, rozpočtování, controllingu, plánování likvidity, vztahů s bankami, účetnictví a daňové agendy.

Dušan Antoš, Apify

Dušan Antoš zahájil svou kariéru jako analytik v KPMG ve Vídni. Od roku 2014 působí jako finanční ředitel, převážně v technologických a softwarových společnostech. Má bohaté zkušenosti s vedením jako interim CEO, dále se zaměřuje na fúze a akvizice, restrukturalizace a transakce s akciemi i dluhopisy.

Je pro vás právě probíhající rok výzvou? Jaký největší problém v současnosti vidíte ve vaší práci?

Apify se nachází ve fázi růstu a stává se jednou z předních technologických společností ve střední a východní Evropě s globálním dosahem. Během posledních 36 měsíců se velikost společnosti zdvojnásobila a letos v dubnu jsme získali investici 70 milionů korun. Abychom tento růst udrželi, neustále hledáme udržitelné příležitosti pro rozvoj.

Hlavní výzvou pro finanční tým je podpora našich manažerů při identifikaci a měření ziskových růstových příležitostí. To zahrnuje zajištění přesných a včasných dat o výnosech a nákladech a následná alokace zdrojů, stejně jako spolupráci na nastavování správných motivačních mechanismů napříč týmy.

Jaké jsou podle vás největší příležitosti a výzvy, které vaše organizace v současnosti má?

Největší příležitost pro Apify spočívá v naši „product-led-growth“ strategii. Intenzivně investujeme do vývoje našeho digitálního produktu, abychom urychlili akvizici uživatelů a jejich konverzi na zákazníky. Tenhle typ go-to-market strategie je velmi efektivní a nákladově úsporný, ale jeho úspěšná realizace vyžaduje zkušené technické a obchodní talenty ve společnosti. Nedávno jsme vybudovali silný náborový tým, který aktivně hledá nové zaměstnance jak lokálně, tak globálně.

Největší výzvou je současná ekonomická stagnace, spojená s neustálým růstem cen a slabými vyhlídkami na růst. Na jedné straně čelíme vyšším vstupním nákladům a velmi konkurenčnímu trhu práce, zatímco na druhé straně se naše klíčové trhy v Severní Americe potýkají s hrozící recesí.

CFO pod lupou

CFO pod lupou

Autor: Depositphotos

Projekt magazínu CFOworld, který představí finanční ředitele z různých oborů. Cílem projektu je i medializace používaných toků ve vaší společnosti a upozornění na zajímavé trendy a postupy, které mohou být inspirací i pro další společnosti. Detaily najdete na konci textu.

Jaké jsou vaše hlavní strategie a nástroje pro zvyšování ziskovosti, snižování nákladů?

Neustále sledujeme naši nákladovou základnu a upřednostňujeme iniciativy podle jejich dopadu na růst a návratnost investic. Začínáme podrobným plánováním a předpovídáním naší provozní profitability. Pečlivě analyzujeme náklady na infrastrukturu, nastavujeme ceny s dodavateli, optimalizujeme využití cloudu a zlepšujeme kód, abychom zvýšili výkon a snížili náklady. Zkoumáme také marže a faktory ovlivňující naše provozní náklady. Jednou z našich hlavních priorit je udržení zdravého poměru mezi fixními a variabilními náklady.

Čím je podle Vás Vaše společnost atraktivní, čím oslovuje zájemce a trh?

Apify nabízí unikátní a komplexní řešení pro web scraping na celosvětové úrovni, které stojí na pokročilých technologiích a sofistikované infrastruktuře. Naše týmy jsou ideálně připraveny poskytovat služby firmám, které potřebují data z oblasti e-commerce, sociálních médií, generování leadů nebo pro trénování AI modelů. Tím oslovujeme zájemce, kteří hledají spolehlivá a efektivní řešení pro práci s velkým množstvím dat.

Přijímáte umělou inteligenci (AI) pozitivně a začínáte ji využívat nebo negativně, nevěříte jí a jste realisty či zastánci zaběhlých principů? Nebo čekáte, jak se bude dál vyvíjet, než ji nasadíte?

Od spuštění ChatGPT v roce 2022 je umělá inteligence jedním z našich klíčových trhů. Poskytujeme nástroje firmám, které potřebují tréninková data pro své AI agenty nebo RAG, a zároveň s AI experimentujeme a využíváme ji i interně. Naši softwaroví inženýři používají AI co-piloty, marketingový tým generuje pomocí AI obrázky a finanční tým testuje nástroje business intelligence založené na AI. Největší efekt na naši produktivitu má AI u rutinních úkolů a tvorby obsahu. Věřím, že současné aplikace AI jsou teprve na začátku a jejich reálný dopad je zatím nízký, přičemž velký vliv na podnikové úrovni teprve přijde.

Jste pro zavedení eura v České republice, nebo jste pro zachování koruny jako platidla? Proč?

Jsem pro zavedení eura v České republice. Zavedení eura by snížilo náklady na financování pro české podnikatele i vládu a vytvořilo předvídatelnější investiční prostředí, které by usnadnilo zahraniční obchod a vstup nebo výstup na trh. To by vedlo k lepším obchodním příležitostem a vyšším oceněním úspěšných českých firem.

Z globálního hlediska by vstup české ekonomiky do eurozóny přispěl k jednotnému trhu EU, což je nezbytný krok, aby EU dohnala globální ekonomické velmoci. Věřím, že hlubší integrace EU je klíčovým předpokladem pro vyšší prosperitu každého jednotlivce v EU. Mezi další pozitivní dopady patří nižší transakční náklady a sjednocení finančního reportingu. Negativní dopady, jako přechodové náklady nebo omezená národní měnová politika, jsou dočasné, tudíž převažují dlouhodobé přínosy.

CS24

Děkujeme za rozhovor!

Zúčastněte se i vy!

Pokud pracujete ve finančním managementu, jsou otázky dostupné i pro vás a rádi je uveřejníme. Za tím účelem stačí napsat žádost volnou formou a odeslat na adresu: milan.loucky@iinfo.cz. Následně obdržíte návod a otázky. Více o projektu CFO pod lupou naleznete v tomto článku.