Hlavní navigace

Debetní, kreditní, embosovaná, zlatá: Vyznáte se v platebních kartách?

Sdílet

 Autor: h1.cz
V roce 2020 platili Češi za svoje nákupy častěji platební kartou než hotovostí. A to jak na internetu, tak v kamenných obchodech. Přesto má ještě mnoho lidí zmatek třeba v tom, jaký je rozdíl mezi kreditní a debetní kartou. Připravili jsme jednoduchý přehled nejčastějších pojmů, který vám pomůže se ve světě platebních karter snadno orientovat.

Rozdíl mezi kreditní a debetní kartou

Mnohem častěji uslyšíte někoho říkat, že zaplatí kreditkou než debetkou. Přesto jsou platby debetní kartou častější. Kreditní kartou platí zhruba 20 % Čechů a celých 77 % využívá k placení debetní kartu. Dotyčný si zkrátka „jen“ popletl pojmy. Vždyť i na první pohled vypadají tyto karty stejně. Přesto je mezi nimi zásadní rozdíl.

Debetní karta: Využijete ji pro všechny platby z běžného účtu

Debetní karta je přímo spojená s vaším běžným účtem. Takže na kartě máte jen tolik peněz, kolik máte skutečně na svém účtu a utrácíte jen ze svých vlastních finančních zdrojů.

Některé banky pak u debetních karet umožňují využít takzvaný kontokorent, který vám dovolí čerpat peníze i v případě, že na účtu už žádné nejsou. Jednoduše řečeno, vám banka dovolí na běžném účtu „jít do minusu“. Ovšem peníze musíte vrátit co nejdříve, protože úrokové sazby bývají poměrně vysoké a obvykle se úročí denně hned od prvního dne, kdy jste v mínusu. 

Výhody debetní karty

  • K běžnému účtu bývá zdarma.
  • Výběry z bankomatu jsou obvykle zdarma, nebo za mírný poplatek.
  • Máte snadný přístup k vlastním penězům a nikde se nezadlužujete.

Nevýhody debetní karty

  • Obvykle nenabízí takové benefity (cestovní pojištění, procenta zpět z nákupů a podobně) jako kreditní karta.
  • Kontokorent umožňuje „jít do mínusu“, ale s vysokým denním úrokem.
  • Pro některé služby a nákupy v zahraničí nemusí být oproti kreditce dostatečnou zárukou.

Autor: h1.cz

Češi častěji platí debetními kartami. A stejně tak s nimi vybírají z bankomatů. U kreditky si na výběr z bankomatu dejte pozor – bývá spojený s vysokými poplatky.

Kreditní karta: Často se bez ní neobejdete v zahraničí

Kreditní karta je oproti debetní kartě v podstatě půjčka, kterou vám banka často poskytne na určité období dokonce bez úroku. Jen je potřeba myslet na včasné splácení během bezúročného období, aby se vám kreditní karta zbytečně neprodražila. Například kreditní karta od Hello bank! nabízí pro bezhotovostní platby u obchodníků bezúročné období až 55 dní.

Pokud ale dokážete kreditku včas splatit, pak se placení s ní vyplácí. Banky za využívání kreditky často poskytují zajímavé benefity: Dostáváte zpět procenta z každého nákupu, využít můžete prodlouženou záruku nebo drobné slevy a výhody, které při platbách kreditními kartami poskytují sami někteří prodejci.

Výhody kreditní karty

  • Finanční rezervu máte k dispozici (poté, co vám banka kartu schválí a vydá), kdykoliv potřebujete.
  • Při včasném splacení neplatíte žádný úrok.
  • S některými kreditkami můžete čerpat výhody, jako jsou cashback nebo například prodloužená záruka na spotřebiče.
  • V zahraniční se bez ní často neobejdete – například při půjčení auta nebo rezervaci ubytování.
  • Kreditka občas nabízí výhodnější kurz při platbě v cizí měně.

Nevýhody kreditní karty

  • Při pozdním splacení zaplatíte vysoký úrok.
  • Za vedení kreditky u některých bank platíte měsíční poplatek.
  • Levné není její používání pro výběry z bankomatů.

Autor: h1.cz

Kreditní kartu určitě přibalte na cesty do zahraničí. Například autopůjčovny často akceptují právě pouze kreditky.

Embosovaná platební karta: Co to je a jak ji poznáte

Embosovanou kartu poznáte jednoduše podle toho, že jsou na ní vyražené údaje o kartě: Číslo karty, platnost a jméno držitele karty jsou plastické a z karty vystupují. Díky embosování jde karta přečíst i v případě, kdy u obchodníka není k dispozici elektronický platební terminál. Což je typické například pro méně rozvinuté země – proto se vyplatí mít embosovanou kartu třeba při cestách do zahraničí.

Jak tedy embosovaná karta v takovém případě funguje? Na kartě vyražené údaje dokáže rozpoznat mechanický snímač karet, a platby embosovanou kartou tak můžete provádět takzvanou žehličkou. Kartou přejedete po straně platebního terminálu a na účtenku se otisknou údaje o kartě. Účtenku následně musí majitel karty ještě podepsat.

Embosované platební karty vydávají téměř všechny banky. Jestli máte i vy embosovanou platební kartu si ověříte snadno. Stačí se na ni podívat a zkontrolovat, jestli jsou údaje na ní vyražené a z karty vystupují.

ICTS24

Zlatá karta: Nabízí nadstandardní služby a benefity

Specifickým typem karet jsou zlaté karty, ať kreditní, nebo debetní. Některé banky je nabízí bonitním klientům, a proto se staly určitým symbolem vyššího společenského postavení. S vlastnictvím zlaté platební karty jsou spojené nadstandardní služby. Například na letišti máte se zlatou kartou volný vstup do privátních salonků. Často také získáte výhodné cestovní pojištění pro celou rodinu nebo služby osobního asistenta, který pro vás zajistí rezervace vstupenek, objedná letenky, případně květiny nebo rezervuje stůl v restauraci. Některé zlaté karty nabízí i zdravotního asistenta nebo pomoc při dopravní nehodě.

Zlaté karty – kreditní i ty debetní – většinou banky vydávají na základě obratu nebo zůstatku na běžném účtu. Nejčastěji vás mezi jejich majitele vyšvihne zůstatek vyšší než milion korun nebo měsíční obrat sto tisíc a více. Některé banky ale vydají i zlatou debetní kartu komukoli za měsíční poplatek. S takovou debetní kartou také získáte všechny výhody zlaté karty – vstup do letištních salonků, cestovní pojištění, osobního asistenta, případně výběry z bankomatu zdarma po celém světě. Počítejte ale s poplatkem někdy i v řádech tisíců korun měsíčně.