Hlavní navigace

Experti varují. Jak Evropská unie ohrožuje vlastní technologický rozvoj?

Sdílet

David Strejc, AutoERP Autor: AutoERP
David Strejc, AutoERP
Přinášíme zajímavý názor experta na oblast umělé inteligence (AI), Davida Strejce, který je odborník a aktivista v oblasti umělé inteligence z AutoERP. Tématem jeho zamyšlení je regulace AI, kterou chce iniciovat EU. David Strejc uvádí čtenáře do reálií, které se v poslední době vynořily v právě v oblasti regulace AI.

Slovo má David Strejc z AutoERP

V posledních měsících jsme svědky intenzivních debat o regulacích umělé inteligence (AI) na úrovni Evropské unie. Jako IT architekt s dlouholetou praxí v oboru cítím potřebu vyjádřit svůj nesouhlas s přísnými regulacemi, které omezují vývoj a implementaci AI technologií. Podporuji otevřený dopis 49 šéfů technologických firem, kteří vyzývají EU k uvolnění těchto regulací. Je nezbytné, aby regulátoři pochopili dynamiku technologického vývoje a přizpůsobili své přístupy tak, aby podporovali inovace.

Regulace jako brzda inovací: Případ společnosti Meta

V IT odvětví jsou regulace často krok za technologickým pokrokem. Technologie se vyvíjejí exponenciální rychlostí, zatímco legislativní procesy bývají pomalé a zdlouhavé. Tento nesoulad vede k tomu, že regulace buď přicházejí příliš pozdě, nebo jsou v době svého zavedení již zastaralé. V oblasti umělé inteligence (AI) je tato dynamika ještě výraznější. Přísné regulace mohou odradit firmy od investic do výzkumu a vývoje, což nakonec oslabuje konkurenceschopnost evropských podniků na globálním trhu.

Situace společnosti Meta je ilustrativním příkladem negativního dopadu těchto regulací. Meta byla nucena odložit spuštění svého AI chatbota v Evropě, zatímco v jiných regionech je tato technologie již několik měsíců dostupná. Navíc musela zavést možnost pro uživatele odmítnout použití svých dat pro trénink AI, což výrazně komplikuje vývoj a zdokonalování AI modelů.

Konkurenceschopnost Evropy je v ohrožení

Evropa riskuje, že zůstane pozadu za ostatními světovými lídry v oblasti AI, jako jsou Spojené státy a Čína. Přísné regulace vytvářejí nepřátelské prostředí pro inovace a odrazují talenty i investory. Evropské firmy jsou nuceny vytvářet specifická pravidla nebo dokonce úplně vylučovat EU z některých AI projektů. To vede k „mozkovému odlivu“ a přesunu technologických center mimo Evropu.

Historie nás učí, že největší technologické průlomy byly dosaženy v prostředí svobody a otevřenosti. Internet, mobilní technologie, cloud computing – všechny tyto technologie se rozvíjely v prostředí minimální regulace. Ty často přicházely až poté, co byla technologie široce přijata a integrována do společnosti. V mnoha případech regulace sloužily spíše k ochraně zavedených hráčů než k podpoře inovací.

CS24

Administrativní bariéry a nejednotné regulační rozhodování pouze přispívají k fragmentaci trhu a oslabují pozici Evropy v globální soutěži. Místo snahy o detailní kontrolu je třeba zaměřit na vytváření rámcových podmínek, které podporují inovace a zároveň zajišťují základní ochranu uživatelů. To zahrnuje podporu otevřených standardů, investice do vzdělávání a výzkumu a vytvoření prostředí, které láká talenty a investory. Společně můžeme najít rovnováhu mezi potřebou ochrany uživatelů a podporou inovací. Je důležité si uvědomit, že technologie jako AI mají potenciál přinést obrovské výhody celé společnosti, od zvýšení produktivity až po řešení globálních výzev, jako jsou změna klimatu či zdravotní péče.

Evropa má jedinečnou příležitost stát se lídrem v oblasti AI, pokud vytvoří prostředí, které podporuje inovace a přitahuje talenty. To však vyžaduje odvahu opustit zastaralé přístupy k regulaci a přijmout dynamiku moderního technologického světa. Budoucnost není v přísných regulacích, ale v otevřenosti, spolupráci a podpoře kreativity.