Hlavní navigace

Fincentrum posilují cizí investoři a Lubor Žalman, Martin Nejedlý zůstává

25. 1. 2013

Sdílet

 Autor: © auremar - Fotolia.com
Skupinu společností Fincentrum kapitálově posílí středoevropští ARX Equity Partners a švýcarští Capital Dynamics. Jejich spoluinvestorem a novým předsedou dozorčí rady bude Lubor Žalman. Zakladatelé Fincentra, Martin Nejedlý a Petr Stuchlík, nadále podrží významné podíly ve společnosti a budou ji řídit a rozvíjet jako doposud.

Novými akcionáři Fincentra se stávají také nejdůležitější ředitelé poradenské sítě. Hodnota společností přesáhla 1 miliardu korun. 

Fincentrum bylo založeno v dubnu 2000 a dlouhodobě se řadí mezi trojici nejvýznamnějších finančně-poradenských společností v České republice a na Slovensku. „V době, kdy ostatní firmy nabíraly mladé brigádníky, Fincentrum vsadilo na vysokou kvalitu poradenství a na zkušené a zralé finanční poradce, kteří se finančnímu poradenství věnovali a věnují na plný úvazek. Změnili jsme trh finančního poradenství v ČR i na Slovensku a inspirovali nové hráče na trhu. Vstup renomovaných a zkušených investorů urychlí další rozvoj Fincentra: do roku 2017 chceme být jedničkou nejen v kvalitě, ale i v objemu finančního poradenství v obou zemích,“ uvedl Petr Stuchlík, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Fincentrum.

 

Majetek se rozděluje mezi spolupracovníky

Důležitou součástí transakce je představení výhodného akciového programu pro finanční poradce. V rámci tohoto programu bude už v roce 2013 rozděleno mezi nejlepší poradce a manažery Fincentra 7 % akcií společnosti. V následujících letech budou rozdělována další procenta.

„Poradci a ředitelé pro nás byli vždy partnery, rostli s námi a my s nimi,“ říká Martin Nejedlý, zakladatel a dosavadní majoritní akcionář Fincentra. „Fincentrum totiž představuje vysokou kvalitu poradenství pro klienta a nejvyšší odměny pro spolupracovníky. Proto mezi ty nejlepší rozdělujeme majetek společnosti tak, aby z úspěchu Fincentra profitovali i oni. Na růstu Fincentra a jeho akciovém programu se mohou podílet jak současní, tak i nově příchozí ředitelé“.

 

Mezinárodní peníze a český fortel

Díky spolupráci s ARX Equity Partners a Capital Dynamics získává Fincentrum nejen kapitál, ale zejména mezinárodní zkušenosti, know-how a motivaci pro další růst a rozvoj. Význam transakce dokládá také výběr předsedy dozorčí rady společnosti: bude jím bývalý generální ředitel Raiffeisenbank Lubor Žalman, který se na transakci sám finančně podílí.

„Fincentrum má ze všech poradenských firem v Česku a na Slovensku  podle mne i investorů největší potenciál k dalšímu rozvoji. Proto jsme do něj investovali nejen peníze, ale především své zkušenosti a čas. Martinovi Nejedlému a Petrovi Stuchlíkovi se podařilo vybudovat skvělou společnost, která zakládá svůj růst na kvalitě a inovacích. Je mi ctí se k jejich úsilí připojit,“ řekl Lubor Žalman.

ARX Equity Partners je v regionu CEE zavedeným investorem. V České republice investovala společnost mimo jiné do Bochemie, výrobce úspěšných značek Savo a Biolit, či do největší sítě očních klinik Lexum. Investiční fondy Capital Dynamics patří k významným globálním investorům privátního kapitálu a spravují aktiva v hodnotě 17 miliard USD. Fincentrum představuje první přímou investici Capital Dynamics v regionu střední a východní Evropy.

ARX Equity Partners, Capital Dynamics a Lubor Žalman získají ve společnostech dohromady majoritu. Hodnota společnosti přesáhla miliardu českých korun. Dohodu musí ještě vzhledem k její velikosti potvrdit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Investičním poradcem Fincentra při transakci byla WOOD & Company, právní služby poskytoval tým Weil, Gotshal & Manges (WGM). Poradci investorů byli White & Case, Deloitte a PricewaterhouseCoopers.

 

 

 

 

 

ICTS24