Hlavní navigace

Jednoznačně největší pozornost investorů byla během uplynulého týdne zaměřena na historické zasedání FOMC

3. 11. 2014

Sdílet

 Autor: WUBS
Americká centrální banka na něm oficiálně oznámila ukončení programu kvantitativního uvolňování, což bylo v souladu s očekáváním trhu. Hlavní události tohoto týdne budou pravděpodobně limitovat korunu v potenciálním růstu. Přinášíme komentář k vývoji na měnových trzích pro tento týden (3.11. - 7.11. 2014) od Davida Klatovského, analytika Western Union Business Solutions Česká republika (na úvodním snímku).

Další příznivá makrodata z USA, která stála v ostrém kontrastu s nejnovějšími údaji z eurozóny, pomohla dolaru posílit vůči euru zpět na letošní maximum. Švédská centrální banka během týdne oznámila, že v obavách z růstu deflačních tlaků v eurozóně snižuje úrokové sazby na nulu.

Obchodování s českou měnou bylo ovlivněno úterním státním svátkem. Vzhledem k nízké tržní likviditě a externím faktorům došlo k oslabení koruny na 5-leté minimum vůči dolaru a 7-týdenní minimum ve vztahu k euru. V neprospěch koruny kromě jiného vyzněla absence nových ekonomických ukazatelů a také zostření geopolitické situace, které zasáhlo i ostatní měny středoevropského regionu.

 

Obavy z šíření deflace překonávají strach z eboly

Tento týden proběhne měnové zasedání ČNB, ale s ohledem na očekávané zasedání ECB bude s největší pravděpodobností do značné míry zastíněno. Obavy z šíření deflace v rámci eurozóny dokonce vedly centrální banku ve Švédsku k dalšímu uvolnění své měnové politiky ve snaze stabilizovat cenovou hladinu. V případě ČR se výhled na zvýšení úrokových sazeb a odstranění minimální hranice koruny vůči euru pravděpodobně znovu odloží. Tento scénář tak limituje korunu v potenciálním růstu.

 

 

ICTS24

Autor je analytik Western Union Business Solutions Česká republika