Hlavní navigace

Komfort při práci: Ergonomická židle zpříjemní dlouhé hodiny u počítače

14. 11. 2023

Sdílet

 Autor: Liftor.cz
Řada z nás tráví denně mnoho hodin práci studiem a relaxací v sedě, mnohdy se přitom stáváme obětí špatného sezení. Nepatrné nevýhody se postupem času mohou stát závažnými problémy, pokud je podceníte. Nezdravé sezení značně ovlivňuje naše tělo, proto je dobré zvážit investici do ergonomické zdravotní židle.

Zdravotní dopady sedavého životního stylu

Někdy nelze jinak, než strávit velkou část dne v sedě. Mnoho lidí má sedavý životní styl, což mnohdy vede k nepohodlí, ale i vážnějším zdravotním problémům jako jsou bolesti zad, hlavy a podobně. Co všechno může způsobit nevhodně zvolená židle?

  • Bolesti zad: dlouhodobé sezení v nepřirozené pozici vede k bolestem zad, zejména v dolní části páteře.

  • Napjaté svaly: nedostatečná podpora při sezení může vést k napjatým svalům, následkem je značné nepohodlí a omezená pohyblivost.

  • Problémy s krční páteří: špatná pozice krku způsobuje bolesti v oblasti ramen a krční páteře.

Důležitou prevencí jsou pravidelné přestávky – stačí na pár minut vstát od stolu a protáhnout se. Abyste předešli nepohodlí, je dobré pořídit si kvalitní ergonomickou židli.

Výhody ergonomických židlí

Kvalitní zdravotní židle jsou navrženy tak, aby minimalizovaly negativní dopady sedavého životního stylu. V čem spočívají ty největší benefity?

  • Správná opora zad: ergonomické modely poskytují optimální oporu pro záda a celou páteř, což minimalizuje bolesti zad a svalové napětí.

  • Nastavitelnost: můžete si individuálně nastavit každou část židle, ať už jde o sklon, polohu, výšku či třeba samotné opěrky rukou, hlavy a zad.

  • Pohyblivost: některé modely mají pohyblivé části, například opěrku hlavy, zad či celý sedák. To umožňuje dynamické sezení, díky kterému podpoříte krevní oběh a činnost středu těla.

Pestrá nabídka

V základu lze ergonomické židle rozdělit do několika kategorií. Značně se od sebe liší, díky čemuž si vybere každý to nejlepší řešení. Na webu společnosti Liftor, která se orientuje na kvalitní ergonomický nábytek, naleznete tyto varianty:

První možností je ergonomická židle Liftor Active. Ta je moderní a na první pohled zaujme svým designem. Jde o špičkové řešení, pokud hledáte pohodlné posezení, které však myslí na vaše zdraví. Disponuje pohyblivou zádovou opěrkou a lze ji individuálně nastavit dle svých potřeb.

Další možností je pak balanční židle. Pomáhá aktivovat střed těla a udržovat záda ve správné pozici. Jde o ideální volbu pro ty, kteří chtějí aktivně sedět a dbát o své zdraví. Zpočátku může být složitější zvyknout si na tento styl sezení.

CS24

V nabídce najdete i klasické kancelářské židle, které jsou však vybaveny ergonomickými prvky. Tím nejdůležitějším je bederní opěrka a správně navržená konstrukce, která podporuje zdravou polohu při sezení. Jde o ideální volbu pro ty, kteří tráví hodně času u pracovního stolu a je pro ně klíčový komfort.

Nepodceňujte zdravé sezení – správně zvolená židle má příznivý vliv na zdraví, zajistí komfort při práci. Předejdete tak různým problémům.

Autor článku