Hlavní navigace

Mohlo by teplé léto způsobit rallye na akciích DIY společností v roce 2024?

8. 7. 2024

Sdílet

Natírání Autor: Depositphotos
S nastávajícím létem hledá mnoho drobných investorů nejlepší příležitosti, jak využít sezónních trendů. Jednou z oblastí, která se v teplých měsících neustále slibně rozvíjí, je sektor kutilů (DIY – do it yourself). Teplejší léto může výrazně ovlivnit akcie kutilů kvůli zvýšené potřebě údržby domů, zahradnických prací a venkovních projektů. Tento článek zkoumá, zda by akcie těchto společností mohly být nejsilnější hrou pro drobné investory, kterou by měli v létě 2024 zvážit.

Teplejší počasí vybízí lidi, aby trávili více času venku, což přirozeně vede k nárůstu domácích prací. Majitelé domů často využívají letních měsíců k řešení různých projektů, jako jsou opravy zvětralých plotů, terénní úpravy a renovace domů. Potřeba údržby a vylepšování venkovních prostor se stává naléhavější, což zvyšuje poptávku po výrobcích pro tyto kutily.

Další činností, která v létě zaznamenává výrazný nárůst, je zahradničení. S delšími dny a příznivějším počasím lidé častěji investují čas a peníze do svých zahrad. To zahrnuje nákup rostlin, zeminy, nářadí a dalších zahradnických potřeb. V důsledku toho maloobchodníci, kteří se specializují na výrobky pro zvelebování domů a zahradnictví, v tomto období často zaznamenávají zvýšený prodej.

V tomto sektoru vyniká několik společností, kterým se v letních měsících historicky daří. Tyto společnosti mají dobré předpoklady těžit ze sezónního nárůstu kutilských aktivit.

Home Depot (HD)

Home Depot (HD) je jedním z největších maloobchodních prodejců domácích potřeb na světě. Společnost nabízí širokou škálu produktů, včetně nářadí, stavebních materiálů a zahradnických potřeb. V létě zaznamenává Home Depot nárůst prodeje, protože majitelé domů se pouštějí do různých kutilských projektů. Zahradní úpravy, renovace exteriérů a další domácí úpravy zvyšují poptávku po produktech společnosti Home Depot, což z ní činí silného uchazeče pro maloobchodní investory, kteří chtějí využít letní sezónu.

Níže si můžete prohlédnout graf společnosti Home Depot, Inc. za posledních pět let. Je důležité si všimnout stabilní stále rostoucí ceny, pokud tuto společnost nepotkají v budoucnu zásadní problémy, tak je slibnou potenciální investicí.

Home Depot, Inc.

Home Depot za pět let.

Zdroj: Home Depot

Lowe's Companies Inc (LOW)

V minulosti ani chaos na trhu s bydlením nijak společnosti Lowe's (LOW) neublížil a zůstává jednou z nejlepších letních investic.

Ačkoli prudký růst cen domů a zvyšující se úrokové sazby způsobily zpomalení prodeje domů, nedošlo k jejich zhroucení, jak se očekávalo.

Odborní dodavatelé bytů se sice pro své stavební potřeby obracejí na Lowe's a konkurenční Home Depot (HD). Současná situace na trhu s bydlením však motivuje majitele domů, aby raději zůstali na svém místě, než aby se stěhovali. Když se tak stane, utratí peníze za renovaci svého stávajícího domu. Vzhledem k tomu, že průměrné stáří domů v USA je 40 let, poptávka po úpravách domů zůstane dlouhodobě zvýšená.

Společnost Sherwin-Williams (SHW)

Společnost Sherwin-Williams (SHW) je předním výrobcem a prodejcem nátěrových hmot. Teplejší počasí je ideální pro venkovní natírání a opravy, což zvyšuje poptávku po výrobcích této společnosti. Majitelé domů si často vybírají letní měsíce k vymalování svých domů, natírání plotů a dalších venkovních staveb, což pro společnost znamená nárůst prodeje. Pověst společnosti Sherwin-Williams, která se vyznačuje kvalitou a širokou nabídkou výrobků, z ní dělá v létě klíčového hráče v sektoru kutilů.

Potenciál růstu akcií DIY společností v roce 2024

Vzhledem k historické výkonnosti těchto společností v letních měsících existuje potenciál pro rally těchto akcií v roce 2024, pokud v Evropě a Severní Americe přetrvá teplejší počasí. Zvýšená aktivita v přírodě a projekty na vylepšení domácnosti, které přicházejí s teplejším létem, by mohly být pro tyto maloobchodníky motorem výrazného růstu tržeb. Navíc pokračující trend práce na dálku a zvýšené zaměření na domácí prostředí může dále podpořit poptávku po produktech pro kutily.

Maxim Manturov, vedoucí investičního výzkumu ve společnosti Freedom24, říká, že: „Některé akcie související s domácími kutily, kterým se v minulosti dařilo v letních měsících díky zvýšené aktivitě v přírodě a projektům na zlepšení domácnosti:

Home Depot (HD): Home Depot je jedním z největších světových prodejců domácích potřeb. V létě majitelé domů často realizují různé projekty typu ‚udělej si sám‘, jako jsou terénní úpravy, renovace a domácí úpravy, což může zvýšit tržby společnosti Home Depot.

Lowe's Companies Inc (LOW): Stejně jako Home Depot je i Lowe's dalším velkým maloobchodním prodejcem domácích potřeb, který v letních měsících, kdy se lidé věnují kutilským projektům, obvykle zaznamenává nárůst tržeb.

The Sherwin-Williams Company (SHW): Sherwin-Williams je předním výrobcem a prodejcem nátěrových hmot. Vzhledem k tomu, že teplejší počasí přeje projektům malování a oprav v exteriéru, může společnost v létě těžit ze zvýšené poptávky.“

Jak investovat do DIY akcií online

Investování do DIY akcií se stalo dostupnějším s rozvojem online obchodních platforem. Chcete-li začít, musíte si vybrat renomovaného online brokera, který nabízí širokou škálu akcií a má uživatelsky přívětivé rozhraní. Jakmile si brokera vyberete, budete si muset vytvořit účet a vložit finanční prostředky.

Po zřízení účtu můžete vyhledávat akcie, například Home Depot, Lowe's a Sherwin-Williams. Většina online platforem poskytuje nástroje a zdroje, které vám pomohou analyzovat výkonnost akcií a činit informovaná rozhodnutí. Je také dobré být informován o novinkách na trhu a trendech, které by mohly ovlivnit vaše investice.

Závěr

Teplejší léto může výrazně podpořit sektor kutilů, protože lidé se více zapojují do venkovních a domácích úprav. Společnosti jako Home Depot, Lowe's a Sherwin-Williams mají dobrou pozici, aby z tohoto trendu těžily, což z nich činí atraktivní volbu pro drobné investory. Pochopením dopadu sezónních trendů a využitím online obchodních platforem mohou investoři potenciálně využít zvýšené poptávky po produktech pro kutily v roce 2024. Jako vždy je důležité provádět důkladný průzkum a diverzifikovat své investice, abyste účinně řídili riziko.

Autor je tvůrce finančního obsahu, žijící v Londýně, zakladatel společností Solvid a Pridicto. Spolupracuje s mnoha publikacemi i weby zaměřenými na ekonomiku.

Byl pro vás článek přínosný?