Hlavní navigace

Na 30 % českých zaměstnanců může využívat sick days jako benefit

25. 10. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Současná situace na trhu práce si žádá zavádění nejrůznějších nadstandardních benefitů, kterými se zaměstnavatelé snaží získat a také udržet své zaměstnance. Jedním z takových zajímavých benefitů nad rámec zákoníku práce jsou tzv. sick days – placené zdravotní volno na vyléčení, které zaměstnanec může čerpat bez lékařského potvrzení.

Analýza portálu Platy.cz ukázala, v kterých odvětvích tento benefit mohou zaměstnanci využívat nejčastěji a jaké další příbuzné benefity od zaměstnavatelů dostávají.

Podle údajů portálu jsou sick days devátým nejčastějším benefitem. Tuto možnost má 30 % zaměstnanců. „Nejčastěji tento benefit mají v sektorech bankovnictví (69 %) a pojišťovnictví (67 %), s odstupem jsou pak na třetím místě sektor poradenství a konzultačních činností (54 %), na čtvrtém pak státní a veřejná správa a samospráva (53 %). Následují telekomunikace (48 %) a informační technologie (47 %),“ komentuje výsledky Miroslav Dravecký z portálu Platy.cz a dodává: „Nejméně pak tento benefit mohou využívat zaměstnanci v sektorech gastronomie (9 %), zemědělství a výroba kovů nebo kovových výrobků (u obou 12 %).“

Nejčastěji sick days jako benefit mají zaměstnanci v Praze (43 %). S větším odstupem pak je na druhém místě Jihomoravský kraj (33 %), na třetím a čtvrtém místě Moravskoslezský kraj a Pardubický kraj (25 %). Nejméně pak v Karlovarském a Jihočeském kraji a Kraji Vysočina, kde nabízí tento benefit shodně jenom 18 % zaměstnavatelů.

Benefity týkající se zdraví a pohody

Zaměstnavatelé poskytují také příbuzné benefity spojené se zdravím a pohodou jako je dovolená navíc, nadstandardní zdravotní péče, nápoje na pracovišti zdarma či příspěvek na regenerační a relaxační aktivity.

ICTS24

„Benefit nadstandardní zdravotní péče mají nejčastěji zaměstnanci v sektorech bankovnictví, telekomunikace, nemocnice a zdravotní péče, a také v chemickém a farmaceutickém průmyslu. Zdravotní připojištění pak nejčastěji jako benefit navíc mají zaměstnanci v pojišťovnictví, chemickém a farmaceutickém průmyslu, poradenství a v sektoru energetiky. Proplácení relaxačních a rekreačních aktivit pak pracovníci v těžebním průmyslu, bankovnictví, lesnictví a pojišťovnictví. Tyto benefity nejsou ale tak časté, jako právě sick days,“ prozrazuje Dravecký.

A jaké benefity podle dat portálu Platy.cz mají zaměstnanci v českých firmách nejčastěji?

Vedou stravenky, které dostává 47 % zaměstnanců. Dále je to pružná pracovní doba, tu může využívat 41 % pracovníků, 37 % zaměstnanců má na pracovišti k dispozici nápoje zdarma a 36 % má možnost pracovat z domu. Dále jsou to firemní akce (35 %), mobilní telefon k soukromým účelům (34 %), již rozebíraná dovolená navíc (32 %), notebook i k soukromým účelům (30 %) a sick days (30 %).