Hlavní navigace

Přepracovanost a stres jsou rizikem hormonálních či metabolických poruch organismu

23. 7. 2024

Sdílet

Přepracovanost u žen Autor: Depositphotos
Podle posledních průzkumů se v České republice cítí přepracovaně a ve stresu velké procento žen. Studie uvádějí, že až 63 % žen v ČR zažívá vysokou úroveň stresu kvůli pracovnímu přetížení a každodenním povinnostem.

„Stres a přepracovanost mají značný dopad na jejich fyzické a duševní zdraví, což je patrné z narůstajícího počtu žen, které čelí psychickým problémům, včetně depresí a úzkostí,“ říká psycholožka Mgr. Simona Hřebíčková.

MUDr. Jiří Emmer

„Stres a přepracovanost však také významně ovlivňují hormonální rovnováhu, což může vést k různým zdravotním problémům, jako jsou menstruační nepravidelnosti, problémy s plodností a další hormonální poruchy,“ říká MUDr. Jiří Emmer z egynda.cz (na obrázku vpravo).

Stres a přepracovanost mají vliv i na hormonální rovnováhu u žen

Stres aktivuje takzvanou HPA osu, což vede k uvolňování kortizolu, známého jako stresový hormon. Chronicky zvýšené hladiny kortizolu mohou mít vliv na produkci estrogenů a progesteronu, což může vést k nepravidelnostem menstruačního cyklu, vynechávání menstruace nebo ovlivnit plodnost. Chronický stres může také vést k vyčerpání nadledvin a způsobit naopak sníženou produkci kortizolu a dalších hormonů, což se může projevovat únavou, slabostí a dalšími symptomy.

„Stres může ovlivnit také HPG osu, která reguluje reprodukční funkce: Zvýšený stres může ovlivnit sekreci gonadotropinů (LH a FSH), což může vést k nepravidelným menstruačním cyklům nebo k jejich úplné absenci. Hormonální nerovnováha způsobená stresem může ovlivnit ovulaci a kvalitu vajíček, a tím snížit šance na otěhotnění,“ upozorňuje MUDr. Jiří Emmer.

Stres také ovlivňuje hladinu inzulínu a metabolické procesy

Chronický stres a vysoké hladiny kortizolu mohou přispět k inzulínové rezistenci a následně k metabolickým poruchám, jako je cukrovka typu 2. Stres může způsobit zvýšený apetit a preference pro vysoko kalorická jídla, což vede k přibývání na váze a zvýšenému riziku obezity.

Stres a přepracovanost narušují také spánek a cirkadiánní rytmus, což může ovlivnit hormonální produkci melatoninu, hormonu, který reguluje spánek. To může vést k problémům se spánkem a dalšímu narušení hormonální rovnováhy.

Prevence a management stresu

„Pro zvládání stresu a zamezení důsledků přepracovanosti existuje několik řešení. Nejvhodnější jsou cesty relaxace a techniky zvládání stresu, jako je meditace, jóga a hluboké dýchání, které mohou pomoci hladinu stresu snížit,“ doporučuje Mgr. Simona Hřebíčková

„Vyvážená strava a pravidelné cvičení výrazně pomáhají udržet hormonální rovnováhu. Kvalitní a dostatečný spánek je pak klíčový pro regeneraci a tím i hormonální rovnováhu. A sociální vazby spolu s komunikací s blízkými mohou pomoci zvládat stresové situace. Posílit odolnost ženského organismu před stresem a související hormonální nerovnováhou lze také některými dostupnými přírodními produkty. Doporučuji doplněk stravy Fytofem PMX (na bázi drmku, kontryhelu, pupalky a vitaminu E), který dokáže v řadě případů navrátit hormonální pohodu. Velmi zajímavě také pomáhá při nepříjemných premenstruačních stavech. Celkově je však důležité věnovat pozornost signálům těla a vyhledat odbornou pomoc, pokud dochází k vážným hormonálním nebo zdravotním problémům spojeným se stresem a přepracovaností,“ říká MUDr. Jiří Emmer z egynda.cz.

Byl pro vás článek přínosný?