Hlavní navigace

Výkon českého průmyslu je až neuvěřitelný

7. 8. 2015

Sdílet

 Autor: © Warakorn - Fotolia.com
Český průmysl nám opravdu dokáže vytřít zrak. Jeho výkon se v červnu, především zásluhou výroby motorových vozidel, v porovnání s předchozím rokem zvýšil o 8,1 %, po sezónním očištění o 5,5 %. Bilance zahraničního obchodu vzrostla v porovnání s předchozím rokem o 0,1 mld. Kč na 17,8 mld. Kč. Stavební sektor zůstává v těsném závěsu za ostatními odvětvími, která se můžou v letošním roce radovat ze svého úspěchu. Stavebnictví se v červnu dočkalo meziročního růstu o 7,8 %.

Aktuální informace dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Český průmysl znovu překvapuje - a opět pozitivně. Jeho výkonnost je zatím nejvyšší v letošním roce. V meziročním srovnání se průmyslová produkce zvýšila o 8,1 % (bez sezónního očištění). Ke skvělému červnovému výsledku dopomohl především zpracovatelský průmysl, jehož výkon meziročně vzrostl o 9,2 %. Nikdo pravděpodobně nebude váhat při hledání odpovědi na otázku, díky komu/čemu byl výsledek zpracovatelů právě tak vysoký. Pro mnohé je bez zaváhání správnou odpovědí výroba motorových vozidel, která meziročně vzrostla o 16 %. Nové zakázky pro výrobu automobilů se jen hrnou, a to i přesto, že zahraničí v posledních třech měsících za tuzemskou poptávkou trochu zaostává. Celková objednávková kniha průmyslníků v červnu nabobtnala o více než 10 %, opět i díky tuzemsku. A červen zajisté nemusí být posledním měsícem letošního roku, kdy byl český průmysl tak výkonný. Červencová hodnota Indexu nákupních manažerů, která se dostala na úroveň, jež trh nepamatuje již 51 měsíců, by mohla být signálem, že český průmysl nám v letošním roce ještě stále neukázal, jak velkou moc a sílu dokáže mít. Důkazem je nejenom domácí červencová poptávka po automobilech, ale i červnová německá produkce a vývoz aut, který byl po delší pauze znovu výborný. Navíc nedávné oslabení eura, pokud vydrží, může exportní aktivity evropského průmyslu ještě podpořit.

Za období duben až červen průmysl meziročně vzrostl nejen z hlediska výkonu (zvýšení o 4,8 %), ale také z pohledu tržeb a nových zakázek. Za prvních šest měsíců letošního roku se průmysl se svým 4,7 % růstem produkce blíží aktivitě loňského roku.

 

Síla automobilového průmyslu se ukazuje také v českém zahraničním obchodě. Bilance zahraničního obchodu se v červnu vyhoupla na 17,8 mld. Kč. V porovnání s předchozím rokem to je o 0,5 % lepší výsledek. Zájem o česká motorová vozidla v zahraniční stále neupadá. Letošní červen byl dokonce rekordním měsícem (bylo vyvezeno zboží za více než 72,8 mld. Kč.). Motorová vozidla ovšem o sobě dávají znát také na straně dovozu, na kterém se podílely z největší části (více než 13,5 %). Vývoz automobilů a spolu s nimi související dovoz levnějších paliv, resp. ropy jsou hlavními faktory, které ovlivnily červnové výsledky obchodu se zahraničím pozitivním směrem.

 

České stavebnictví se rozhodlo, že letošní rok pro něj bude rokem oživení. Stavebníci se snaží s průmyslníky udržet krok, a jak se zdá, jsou v tom úspěšní. Stavební produkce se meziročně zvýšila o 7,8 % (bez očištění o sezónní vlivy). V porovnání s předchozími třemi měsíci sice jde o mírné zpomalení, nicméně tento měsíční výkon je vyšší než za celý předchozí rok. Úspěch českého stavebního sektoru je v posledním období dán hlavně výsledky inženýrského stavitelství, které v červnu vzrostlo o více než 30 %. Stavební firmy si dobře uvědomují, že současná situace Čechů se zlepšuje měsíc od měsíce. Danou situaci se snaží využít naplno, a to nejen výstavbou nových bytů, ale také dokončením těch stávajících.

 

Ve druhém čtvrtletí se českému stavebnictví dařilo lépe než v předchozím roce. Vadou na kráse je však meziročně nižší počet nově uzavřených stavebních zakázek.

ICTS24

 

Autor pracuje jako makroekonomický analytik v GE Money Bank.